Web Analytics Made Easy - Statcounter

عطا احمیراری، کارشناس گردشگری: اینترنت امروز بخش جدایی ناپذیر از زندگی شهری شده است و همه ی ما برای انجام کارهای روزمره به آن وابسته شده ایم. از جمله خدماتی که تقریبا خیلی زود به اینترنت پیوند خورد، خدمات گردشگری بود. در اوایل دهه ۱۳۸۰ هتل ها سیستم فروش و رزرواسیون خود را آنلاین کردند و سپس آژانس های هواپیمایی خدمات فروش بلیت خود را اینترنتی کردند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در ابتدای دهه ۹۰ با وجود تحریم ها، شرکت های ایرانی توانستند به شبکه های بین المللی گردشگری متصل شوند و خدمات هتل، تور و بلیت هواپیما را در سراسر جهان ارایه کنند تا ایرانیان بتوانند با کارت های بانکی شان در ایران، خدمات گردشگری را در سراسر جهان خریداری کنند.

دهه استارتاپ ها

در سال‌های ۹۲ تا ۱۴۰۰، محدودیت های سرعت اینترنت برداشته شد و اقتصاد دیجیتال رشد قابل توجهی یافت، از سوی دیگر در فضای امیدواری حاکم بر جامعه، رشد و توسعه استارتاپ ها نیز شدت بیشتری یافت که حوزه گردشگری در میان آن ها پیشرو بود. 

گزارش های اقتصادی نشان می دهد سهم اقتصاد دیجیتال در  تولید ناخالص داخلی GDP ایران از ۲.۶ درصد در سال ۹۲ با رشد تقریبا ۲ برابری به ۶.۸۷ درصد در سال ۹۹ افزایش یافته و این درحالی است که با وجود تحریم های شدید متوسط رشد اقتصادی ایران در دهه ۹۰ یا منفی یا اندکی بیشتر از صفر بوده است.

همچنین بر اساس آمارهای رسمی میزان مشترکین اینترنت از ۶میلیون و ۹۰۰هزار مشترک در سال ۱۳۹۲ به ۸۷میلیون مشترک در پایان ۱۳۹۹ رسید و درآمد ۲۰۰ میلیارد تومانی اقتصاد دیجیتال در ابتدای کار دولت روحانی به ۱۲۰هزار میلیارد تومان در سال ۱۳۹۸ رسید.

آپ

شرکت «آسان پرداخت پرشین» در اردیبهشت سال ۱۳۸۸ به عنوان شرکت ارائه‌دهنده خدمات پرداخت (PSP)، تأسیس شد و با یک برنامه بازاریابی به یکی از پر نصب ترین و پرکاربردترین اپلیکیشن های موبایل در ایران تبدیل شد و جایگاه نخست را از آن خود کرد. 

آپ با هدف کامل کردن سبد خدماتش، بخش سفر و هتل را با ارایه خدمات فروش بلیت پرواز داخلی و خارجی، بلیت قطار و اتوبوس، رزرو هتل، اقامتگاه، خوابگاه و اتاق ارزان، فعال کرده است. آپ در بخش معرفی خدمات گردشگری اش نوشته است: « اگر سفرتان پیش‌بینی نشده و فوری باشد، مساله محدودیت زمان برای تهیه بلیط نیز به این مسائل اضافه می‌شود. اپلیکیشن آسان پرداخت (آپ) با ارائه امکان خرید اینترنتی بلیط تمام این محدودیت‌ها را از میان برداشته است.»

شرکت خدمات مسافرت ھوایی و جهانگردی ھیلدا سیر، از مهر ۱۳۹۸ به شرکت آسان پرداخت منتقل شده است و بر اساس اطلاعات کدال تا پایان سال ۱۳۹۹ بیش از ۳۷ میلیارد و ۶۰۰ میلیون ریال  ( ۳۷.۶۱۳.۸۴۵.۷۳۸  ریال) درآمدھای عملیاتی داشته که نسبت به ۲۲ میلیارد سال ۱۳۹۸ رشد ۶۹ درصدی داشته است اما در مقایسه با سال ۹۸ قبل از کرونا، سود ناچیز ۷۰ میلیون تومانی شناسایی کرده است. آژانس آپ در پایان سال مالی ۱۳۹۸، بیش از ۴۳۲ میلیون تومان سود خالص شناسایی کرده بود.

علی بابا

شرکت گردونه پرواز پارس در دی ۱۳۹۰ توسط افشین و الهام مسلمی تاسیس شد و مهر ۱۳۹۱ به سفرهای علی‌بابا تغییر نام داد. یک سال بعد، دی ۱۳۹۱ مجید حسینی‌نژاد با عنوان رئیس هیات مدیره وارد شرکت شد و از آذر ۱۳۹۴ رسما مدیرعامل علی بابا شد.

آذرماه ۱۳۹۶ توافقنامه‌ای بین علی‌بابا و شرکت سرآوا (نوین اندیشان سرآوا پارس) امضا شد که بر اساس آن شرکت سرآوا ۲۲ میلیون دلار (حدود ۹۲ میلیارد تومان آن روز) در ازای ۲۵ درصد سهام در هولدینگ توشا که مالک اصلی علی‌باباست، سرمایه‌گذاری کرد. بر اساس آن چه در سایت شرکت سروا (آخرین به روزرسانی: مرداد ۱۴۰۰) آمده است، علی بابا ۴۰درصد سهم بازار آنلاین را در اختیار دارد.

علی بابا خود را چنین توصیف کرده است: «سفر باید آسان باشد، مطمئن و به‌صرفه؛ و همه اینها در علی‌بابا خلاصه شده. از هر کجا به هر کجا، با هواپیما، قطار، اتوبوس یا تور. حتی برای اقامت شایسته در سفرهای خارجی می‌توانید روی هتل‌های علی‌بابا حساب کنید.» در علی بابا شما می توانید، بلیت هواپیما، قطار، اتوبوس و خدمات تور، هتل ویلا و اقامتگاه را خریداری کنید.

مدل فروش علی بابا که با تبلیغات گسترده شهری مشهور شد و بازاریابی اش با تبلیغات محیطی و گوگلی ادامه یافته است، مبتنی بر فروش مستقیم است؛ به عبارت ساده تر علی بابا خود تامین کننده خدمات به مردم است و با استفاده از جریان پیوسته پول نقد، این شرکت یکی از چارترکنندگان اصلی بلیت هواپیما به عنوان یکی از اصلی ترین بخش‌های اقتصاد صنعت گردشگری است.

در حوزه خدمات تور داخلی و خارجی هم علی بابا با آژانس های گردشگری مختلفی همکاری می کند. البته برخی از فعالان گردشگری این آژانس ها را شرکت های اقماری علی بابا می دانند.

سخنان مجید حسینی نژاد بنیان‌گذار علی بابا در رونمایی از طرح نوآفرین۹۸، مقابل اسحاق جهانگیری معاون اول و محمدجواد آذری جهرمی وزیر ارتباطات دولت روحانی و تعدادی از فعالین اکوسیستم استارتاپ ایران واکنش های بسیاری را در پی داشت او گفته بود: من مجید فرصت طلبم... در دولت نهم و دهم من قاچاق بین المللی بود، کالای تحریمی وارد می کردم...اوایل دولت شدم کاسب کار تحریم و اواخر دولت شدیم کارآفرین نمونه!

اخراج گسترده ی کارکنان علی بابا آن هم بلافاصله بعد از شیوع کرونا و دریافت وام ۳۰ میلیارد تومانی کرونایی و مباحث مربوط به بدهی های میلیاردی به ایرلاین ها از جمله حاشیه ها و اخباری است که در صنعت گردشگری و هوانوردی حول علی بابا مطرح است. 

با این حال فعالان صنعت گردشگری، علی بابا را رتبه اول فروش بلیت هواپیما، قطار و تور می دانند.

اسنپ تریپ

اسنپ تریپ یکی از زیر مجموعه های شرکت ایده گزین ارتباطات روماک است که شهریور سال ۱۳۹۳ خدمات تاکسی اینترنتی اش با نام تجاری اسنپ را تاسیس کرد. بر اساس گفته های  ژوبین علاقه‌مند، مدیرعامل پیشین اسنپ، عمده سهام شرکت متعلق به شرکت ایرانسل و MTN است که این دو شرکت تصمیم‌گیرنده اصلی سیاست‌ها هستند و سهام این دو شرکت روی هم رفته حدود ۶۰ درصد است. همچنین اسنپ حدود ۳۰ درصد سهام اسنپ متعلق به این یک شرکت آلمانی و حدود ۱۰ درصد دیگر نیز متعلق به هایپراستار است. 

اسنپ تریپ با خریداری و توسعه استارتاپ پین تا پین که در حوزه رزرواسیون هتل فعال بود شروع کرد و با تغییر نام، فعالیتش را به حوزه فروش بلیت هواپیما گسترش داد و امروز خدمات رزرو هتل، ویلا و اقامتگاه داخلی، خرید بلیط پرواز داخلی و خارجی و خرید بلیط اتوبوس را به مردم ارایه می کند.

امیرعلی مهاجر، مدیر ارشد اجرایی پیشین اسنپ تریپ پیش از مهاجرت دوباره از ایران به دیجیاتو گفته بود:« امروز دیگر با یک کسب‌وکار و بیزینس مدل جا افتاده روبه‌رو هستیم.» بر اساس مدل تجاری اسنپ تریپ، این سامانه مانند یک آژانس مسافرتی عمل می کند و رابط بین خریدار و تامین کنندگان است.

نکته دیگر این که در گزارش عملکرد سال ۱۳۹۹ گروه اسنپ، برخلاف سایر بخش ها، اطلاعات قابل توجهی درباره عملکرد و میزان فروش اسنپ تریپ ارایه نشده است.

سفر مارکت

سفرمارکت چندی است کمپین تبلیغاتی گسترده ای را در تلویزیون و رادیو با تاکید بر «مقایسه قیمت» شروع کرده پیش از این، سال ها تبلیغات محیطی و تبلیغات آنلاینش در سایت ها و خبرگزاری های ایرانی مشاهده می شد. 

سفر مارکت محصول شرکت ایرسا است و آنچنان در که در بخش معرفی این سایت آمده: «فعالیت‌های شرکت ایرسا از سال ۱۳۹۱ به عنوان اولین ارائه‌دهنده محصولات گردشگری آنلاین در حوزه بنگاه به بنگاه به آژانس‌های هواپیمایی سراسر ایران آغاز گردیده ‌است. فعالیت‌هایی که گستره آن امروز به بیش از ۱۹۰۰ آژانس مسافرتی با ارائه خدمات گوناگونی مانند وب‌سرویس، وایت لیبل و اپلیکیشن، گسترش یافته است.»

مهدی نجفی مدیرعامل ایرسا و موسس سفرمارکت پیشتر سایت فروش آنلاین سفرستان را راه اندازی کرده بود. در پلتفورم سفرمارکت، مردم می توانند، بلیط هواپیما و قطار، تور، رزرواسیون هتل، ویلا و اقامتگاه خریدار کنند اما تفاوت اصلی سفرمارکت با سایر وب سایت های فروش خدمات گردشگری این است که سفرمارکت یک پلتفورم یا بازارگاه است و  واسطه ی بین آژانس ها و تامین کنندگان مختلف خدمات گردشگری در سراسر ایران و مردم است و خود درگیر عملیات تامین خدمات نیست.

سفرمارکت به تازگی از یک بستر تبلیغات آنلاین گردشگری نیز رونمایی کرده است.

فلایتیو

آژانس دورپرواز با هدف فروش آنلاین، فلایتیو را بر پایه فروش بلیت هواپیما و قطار بر بستر سایت و اپلیکیشن از خردادماه سال ۱۳۹۵ راه اندازی کرده است. فلایتیو مدعی است در سال ۱۳۹۷، کسب جایگاه دوم فروش پروازهای چارتری و سیستمی داخلی، کسب رتبه نخست فروش پروازهای خارجی و جایگاه کسب پنجم فروش قطارهای داخلی را به دست آورده است. بر اساس گزارش منتشر شده در فلایتیو، این آژانس در سال ۱۳۹۸ توانست به رکورد ۵۰۰۰ بلیط در روز دست پیدا کند.

در فلایتیو می توانید بلیت پروازهای داخلی و خارجی، اتوبوس و قطار را خرید و هتل های داخلی و خارجی را رزرو کنید اما خدمات تور در این سرویس فروخته نمی شود.

مدل کسب و کار فلایتیو نیز مانند علی بابا، اسنپ تریپ و آپ است، یعنی آژانس دورپرواز خود تامین کننده خدمات است و مردم مستقیما از فلایتیو بلیت و خدمات را خرید می کنند.

کد خبر 664095 برچسب‌ها سفر - گردشگری سایبر سفر - گردشگری تور- گردشگری

منبع: همشهری آنلاین

کلیدواژه: سفر گردشگری تور گردشگری خدمات گردشگری داخلی و خارجی بلیت هواپیما فروش بلیت اسنپ تریپ علی بابا آژانس ها بر اساس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.hamshahrionline.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «همشهری آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۵۸۸۰۹۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فروش اینترنتی دارو

دانلود صوت اصلی کد صوت

به جهان‌بین گوش می‌دید

چند ماه پیش خبری منتشر شد که می‌گفت پیرزنی با پلیس ۱۱۰ تماس گرفته و درخواست کرده که پلیس به محل زندگی‌اش بره. بعد از اینکه پلیس از راه می‌رسه، متوجه می‌شه که پیرزن کسی رو برای خرید داروهاش نداره و دست به دامن پلیس شده که براش از داروخانه دارو بخرن. پلیس هم دارو رو برای این پیرزن تهیه می‌کنه.

خیلی‌ها با شنیدن این داستان اقدام پلیس رو تحسین کردن، و خیلی‌ها هم به نبود سامانه‌ای برای خرید داروی افرادی مثل این پیرزن اشاره کردن، یعنی فروش اینترنتی دارو.

...

سلام،

به این قسمت از پادکست جهان‌بین خوش اومدین. در جهان‌بین هر بار به یک موضوع علم و فناوری می‌پردازیم. هدف ما اینه که از یک طرف بیشتر به خود علم بپردازیم و از سوی دیگر یافته‌های علمی و تاثیرشون بر زندگی رو به زبان ساده توضیح بدهیم.

خب، بریم سراغ موضوع امروز، فروش اینترنتی دارو.

...

همه‌گیری‌ها تاثیرات ماندگاری دارن و می‌تونن مسیر زندگی انسان رو تغییر بدن. یکی از تاثیرات ماندگار همه‌گیری کرونا افزایش استفاده از فناوری‌های ارتباطات راه دور بود؛ منظورم به طور خاص گسترش استفاده از ارتباطات صوتی و تصویری و همینطور خرید و فروش اینترنتیه. نمونه‌هاش رو می‌تونیم تو گسترش کلاس‌های آنلاین هم ببینیم.

امروز هم می‌خوایم به یکی از این مصادیق بپردازیم، فروش اینترنتی دارو که این روزها دوباره بحث درباره‌اش داغ شده.

--

روایتی که ابتدای این قسمت تعریف کردم شاید کمی اغراق‌آمیز به نظر بیاد و شاید خیلی‌ها شک کنن که آیا واقعاً چنین اتفاقی به همین شکلی که تعریف شده رخ داده یا نه. اما نمی‌شه تردید کرد که خرید دارو از خانه چقدر می‌تونه راحت‌تر باشه. شاید آدم مریض باشه و نتونه خودش برای خرید دارو به داروخانه بره، یا نخواد کس دیگه‌ای رو به زحمت بندازه که براش دارو بخره یا شاید بیماری واگیری داره و اینطوری می‌تونه خودش رو تو خونه قرنطینه کنه. یا حتی تو موردی که داستانش رو گفتیم، شاید فرد کهنسالی به تنهایی زندگی می‌کنه و رفت و آمد به داروخانه براش مشکله. اگر بخوام خلاصه کنم، شاید بتونم بگم همۀ اینها مصداق‌هایی از خدماتی هستن که برای راحتی افراد ارائه می‌شن.

اما این یک سمت ماجراست، سمت دیگه اینه که ارائۀ این خدمات باید توجیه اقتصادی داشته باشه، یعنی در مجموع درآمد حاصل از فروش آنلاین دارو باید به اندازه‌ای باشه که هزینۀ زیرساخت‌ها و سرمایه‌گذاری در این حوزه رو توجیه کنه. هرچند گزارش دقیقی در این رابطه تو ایران در دسترس نیست، اما اندازۀ بازار فروش آنلاین دارو در سال گذشته در ایالات‌متحده 18.5 میلیارد دلار بود و تخمین می‌زنن که تا سال 2030 این رقم حداقل دو برابر بشه. یعنی نرخ رشد سالانه‌ای نزدیک به 10 درصد که رشد بسیار زیادیه و این بازار رو به شدت سودآفرین می‌کنه.

--

البته فروش اینترنتی دارو مشکلاتی هم دارد: فروش داروهای غیرقانونی و شیوع رفتارهای غیراخلاقی مثل فروش داروهای تاریخ‌گذشته یا جایگزین‌های کم‌کیفیت یا حتی تقلبی یکی از این مشکلات است.

یا این امکان هست که کودکی بتونه از طریق اینترنت داروهایی را تهیه کنه که باید از دسترسش دور بمونه.

نگرانی دربارۀ امنیت اطلاعات پزشکی هم کم نیست، به خصوص که همین چند وقت پیش هک اسنپ فود باعث شد اطلاعات کاربران این شرکت به فروش برسه. تازه امکان سوءاستفاده شرکت‌های خصوصی از دسترسی‌شون به کلان‌دادۀ اطلاعات پزشکی شهروندان هم مشکل بزرگیه.

یکی دیگه از مشکلات بسته‌بندی نامناسب، کاهش توانایی در نظارت بر مبادلۀ دارو و دسترسی نداشتن به پزشک داروساز و مشاوره‌ها و توضیح‌های تخصصی اونه که تو فروش آنلاین دارو به وجود میاد.

--

همونطور که حتماً شنیدین، اخیراً خبرهایی دربارۀ نهایی شدن آیین‌نامۀ حمل و عرضۀ دارو از طریق سکوهای اینترنتی منتشر شده.

مریم سرخوش، یکی از فعالان حوزۀ سلامت، تو یه مقالۀ خوب تو همشهری آنلاین، به ابهامات این طرح ایراد گرفته و اشاره کرده که مسئولان سازمان غذا و دارو سال گذشته در گزارشی از تخلفات گسترده همین سکوها خبر دادند؛ از جمله فروش دارو 10 تا 30 برابر گران‌تر از قیمت اصلی و برخی داروها هم در حالی به‌دست بیماران رسیده که یا برچسب اصالت کالا نداشته یا جعبه آن باز شده است.

با اینکه سرخوش تاکید می‌کنه که خیلی از کشورهای پیشرفته در حوزۀ آی‌تی هم فروش اینترنتی دارو ندارن، به نظر میاد که طرح «آیین‌نامه حمل و عرضه دارو از طریق سکوهای اینترنتی» راهی بوده برای درگیر نشدن با مسئلۀ فروش اینترنتی دارو و اینکه فروش اینترنتی به حمل‌و نقل دارو تقلیل داده بشه. با این همه همچنان مشکلاتی وجود داره که باید پاسخی پیدا کنند.

مسئلۀ اول مشکل عدالت اجتماعیه، اینکه با اینترنتی شدن فروش دارو چه کسانی از خرید اینترنتی بازمی‌مونن و چه استان‌هایی به داروها دسترسی پیدا نمی‌کنن. آیا اینطوری تضمینی هست که مثلاً داروی کمیابی رو که در یکی از داروخانه‌های استان کهکیلویه وجود داره به قیمت بالاتر به شخصی ساکن تهران فروخته نشه؟ کسانی که به هر دلیل امکان استفاده از اینترنت ندارن، یا به دلیل سواد کم یا نداشتن وسایل و امکانات، اونها چه نفعی از این کار می‌برن؟

چه فکری برای انحصار شده؟ آیا در آیین‌نامه تضمین شده که هیچ سکویی توزیع انحصاری رو دست نگیره؟ مسئولیت خطای توزیع دارو با کسیت؟ آیا ضوابطی اندیشیده شده که مسئولیت هر بخش از فعالیت با کیست؟ و مهمتر از همۀ اینها، آیا بدین ترتیب به سمت حذف محیط فیزیکی داروخانه حرکت نمی‌کنیم؟ و اگر چنین آینده‌ای قابل پیش‌بینیه، آیا برای پیامدهای اون فکری شده؟

--

اگر دوست دارید بیشتر دربارۀ فروش اینترنتی دارو و آیین‌نامه حمل و عرضه دارو از طریق سکوهای اینترنتی بدونین پیشنهاد می‌کنم مقالۀ خود من تو خبرگزاری آنا رو ببینید یا مقاله‌های مریم سرخوش تو همشهری آنلاین رو بخونید. لینک هر دو رو می‌تونین تو توضیحات پادکست پیدا کنید.

ممنونم که با من همراه بودید. می‌توانید از راه‌های ...... و ...... با ما در پادکست جهان‌بین در ارتباط باشید یا به سایت خبرگزاری آنا سر بزنید. برایمان بنویسید و بگویید که می‌خواهید دربارۀ چه موضوع علمی‌ای بیشتر بدانید. اگر هم دربارۀ موضوع فروش اینترنتی دارو سوالی دارید یا مشاهده‌ای دارید اون رو با ما در میون بگذارید.

پادکست جهان‌بین در خبرگزاری علم و فناوری آنا تهیه می‌شود.

 

منابع:

https://ana.ir/003nZv

https://ana.ir/003jcW

https://ana.ir/003j41

https://ana.ir/003hrI

https://ana.ir/003nSo

https://irna.ir/xjQfn2

https://fna.ir/3gltk4

https://www.mehrnews.com/x34DZw

https://www.hamshahrionline.ir/x9bHL

https://www.hamshahrionline.ir/x8W9Z

https://www.statista.com/outlook/hmo/digital-health/digital-treatment-care/digital-care-management/online-pharmacy/worldwide#revenue

https://www.statista.com/statistics/1308246/share-shoppers-purchasing-pharmaceuticals-online-country/

https://en.wikipedia.org/wiki/Online_pharmacy

https://finance.yahoo.com/news/global-online-pharmacy-market-size-160400940.html#:~:text=Report%20Overview%3A,9.5%25%20between%202023%20and%202030.

 

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • ساعت پخش زنده بازی النصر و الخلیج ‌از تلویزیون +شبکه سه و پخش آنلاین
  • سئو حرفه و خدمات سئو سایت چه تفاوتی دارند
  • انهدام باند قمار و شرط‌بندی آنلاین در گلستان
  • افزایش ۳۳ درصدی خدمات پستی البرز در خرید و فروش اینترنتی
  • فروش اینترنتی دارو
  • فروش بلیت قطارهای فوق العاده مشهد از امروز
  • فروش بلیت قطار‌های فوق‌العاده مشهد از فردا ساعت ۹ صبح
  • انحصار فروش بلیت های قطار در اختیار ۳ اپلیکیشن؛ تمام آژانس های مسافرتی بیکار می شوند؟
  • بلیط فروشی بازی پرسپولیس و سپاهان آغاز شد + لینک سایت خرید بلیط footballeticket.ir
  • بلیط فروشی بازی استقلال و تراکتور آغاز شد + لینک سایت خرید بلیط ticket.tractor-club.com